4 listopada startujemy z silnym motywem gęsiny na BioBazarze. Przez cały miesiąc, zgodnie z polską tradycją będziecie mogli kupić gęś na wiele sposobów. W pierwszą sobotę listopada nasi Wystawcy zorganizują dla Was szereg degustacji i ofert specjalnych z gęsiną w tytule.
Dlaczego jesień zarezerwowana jest dla gęsiny? Tradycję tę wiąże się z legendą o świętym Marcinie, jednak prawdziwy powód jest prozaiczny – ptaki te były trudne w utrzymaniu w porze chłodu, dlatego nim nastały solidne mrozy biło się gęsi. Wykorzystywano każdy element z ptactwa, pierze szły na pierzyny, z krwi gotowało się czerninę, mięso się piekło lub gotowało, na korpusach powstawały esencjonalne wywary.
Polecamy podobne podejście – nic nie może się zmarnować. Przypominamy, że tłuszcz gęsi uchodzi za najbardziej wartościowy wśród tłuszczów odzwierzęcych.
Ale do rzeczy!
Poniżej wykaz gęsinowych pyszności, których możecie się spodziewać 4 listopada:
- Świeże mięso z gęsi dostaniecie jak co roku na stoiskach Banpol i Zagroda Łącka. Można zamawiać.
Banpol, stoisko nr 33
Zagroda Łącka, stoisko nr 18
- Żarcie Mamuśki kusić będzie wybornymi pierogami z gęsiną. Magda opracowała kosmicznie pyszne receptury! Będzie rosół z gęsi, będą gęsie pipki, pieczone nogi z gęsi w śliwkowej glazurze, pieczone piersi gęsie w tymianku i miodzie, pasztet z gęsiny, pate z gęsich wątróbek i dwa rodzaje pierogów z gęsiną podkręcone słodkim akcentem. Jeśli chcecie jeść specjały z gęsiny na świętego Marcina, możecie wszystkie te smakowitości u Mamuśki zamówić.
Żarcie Mamuśki, stoisko nr 8
- W Skarbach Smaku możecie jak zawsze liczyć na obłędne pasztety z gęsiny – warto wiedzieć, że gęś pieczona jest specjalnie na pasztet, podobnie jak bułeczki do masy pasztetowej. Będzie też listopadowy rosół i krupnik na gęsinie, gołąbki, pierogi i burgery z gęsiny.
Skarby Smaku, stoisko nr 3
- Madame Ricotta będzie miała ravioli z gęsiną – w sprzedaży pierożki głęboko mrożone, co w dużym skrócie oznacza, że w 5 minut można mieć gotowy super pyszny obiad.
Madame Ricotta, stoisko nr 5
- La Petite France – zaprezentuje – a jakże – francuskie podejście do tematu czyli wyborne rillettes z gęsi
La Petite France, stoisko nr 19
- Tradycja Smaku mieć będzie dla Was fantastyczne wędliny z gęsiny – kiełbasę, kabanosy i metkę z Podhala – koniecznie przyjdźcie więc spróbować!
Tradycja Smaku, stoisko nr 14
Zapraszamy na listopad z aromatyczną gęsiną!