Skip to content

Jakkolwiek oryginalne Wam się wydaje połączenie ziemniaków, cebuli i pomarańczy – spróbujcie! Na Sycylii, w Hiszpanii i w Maroko plastry pomarańczy podaje się z czerwoną cebulą,  zupełnie jak u nas sierpniowe pomidory i jest to bardzo lubiana, popularna sałatka. W naszej biobazarowej wersji pobrzmiewa także ziemniak, ekologiczne awokado i prażone orzechy laskowe. Całość polana jest pomarańczowym winegretem. Sos dobrze jest połączyć z ziemniakami jakiś czas wcześniej niż z resztą składników. Najlepiej skorzystać z dobrze wystudzonych kleistych ziemniaków z wczoraj – nie mogą się kruszyć, muszą zachować fason. W naszej dzisiejszej wersji sałatki wdzięczą się sycylijskie pomarańcze odmiany Moro o pięknej rubinowej barwie. 

Odważycie się spróbować? Warto, oj jak bardzo!

Wariant: świetnie tu pasują także ciemne bezpestkowe winogrona, można dodać także jędrną odmianę sałaty – lodową lub rzymską.

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • 4 średniej wielkości kleiste ziemniaki Ostoja Natury
  • ½ awokado NovaBio
  • ½ czerwonej małej cebulki
  • 2 pomarańcze Moro NovaBio
  • 2 łyżki octu jabłkowego Bals’Amore
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • łyżka oleju rzepakowego
  • sól i pieprz
  • prażone orzechy laskowe Bals’Amore

Wykonanie:

  1. Skorzystaj z wczorajszych ziemniaków. Pokrój je na równe kawałki.
  2. Pomarańczę przekrój na pół wzdłuż.
  3. Cebulę pokrój drobno.
  4. Z połowy pomarańczy wyciśnij sok, dodaj do niego ocet jabłkowy, cukier, sól, pieprz i olej. Do powstałego sosu wrzuć pokrojoną czerwoną cebulkę. Odstaw na 5 minut by smaki się połączyły.
  5. Wymieszaj sos z ziemniakami.
  6. Wyfiletuj pozostałe pomarańcze, tak by na ćwiartkach nie pozostała biała otoczka.
  7. Pokrój awokado, dodaj do ziemniaków, wmieszaj delikatnie cząstki pomarańczy.
  8. Z wierzchu posyp prażonymi orzechami laskowymi.

Tekst: Agata Koton

Foto: Aga Sochal