Skip to content

Wydłużamy godziny otwarcia BioBazaru!

Od 6 grudnia możecie wpaść do nas na zakupy od 10 do 19:00. W tych godzinach działamy od wtorku do piątku, w sobotę niezmiennie 7:30 -16:00. 

W Wigilię BioBazar jest nieczynny, także po ostatnie świąteczne zakupy zapraszamy 23. w piątek, działamy wówczas w godzinach od 8:00 do 18:00. Jesteśmy dla Was otwarci w Sylwestra, zapraszamy do 14:00, tym bardziej, że planujemy w tym dniu specjalne ceny napojów z bąbelkami.

Drobiazgi pod poduchę

Jeśli wciąż nie macie pomysłu co Mikołaj mógłby wrzucić do buta lub schować pod poduszkę, podpowiadamy z radością:

  • herbaciane kalendarze adwentowe – ekologiczna herbata w wielu ciekawych smakach i w pięknym świątecznym opakowaniu – kupicie je na stoisku nr 10 MyEcolife
  • kalendarze adwentowe z czekoladkami ze stoiska Biosprawiedliwych nr 59 – nie dość, że cudnej urody, to ze znakiem Fair Trade
  • czekolady świąteczne dostaniecie na stoisku U Dziwisza nr 6, mają tam genialne i przepiękne tabliczki z żurawiną, pierniczkami, pomarańczą, co ciekawe, także w wersji bezmlecznej i bez cukru
  • dobrym pomysłem są także wegańskie żelki – kto nie lubi żelków?! Kupicie je na stoisku nr 40 Bals’Amore i w Zakwasowni na stoisku 16
  • w Zakwasowni na stoisku nr 16 warto kupić także limitowaną świąteczną edycję immuno eliksiru z grzybem chaga – jest pysznie korzenny, a przy okazji wspiera odporność
  • w Smakach Portugalii na stoisku nr 27 kupicie niezwykłe miody: lawendowy, kasztanowy i wrzosowy, a także ręcznie malowaną ceramikę portugalską – kubeczek czy śliczny talerzyk z pewnością będzie miłym upominkiem mikołajkowym
  • na stoisku  Olivea, nr 23 kupicie sezamki i chałwę – na miodzie więc w zdrowszej wersji

Świąteczna oferta wystawców BioBazaru

Na BioBazarze dostaniecie wszystko czego trzeba, by przygotować niezapomniane domowe święta:

  • najlepszy wiejski twaróg na sernik (stoiska 22, 58, 35, 50, 56)
  • prawdziwe masło (stoiska 20, 22, 58) do świątecznych wypieków i do chleba
  • jajka od wybieganych kur (stoiska 10, 35, 58, 28)
  • fantastyczne ryby świeże i wędzone (stoiska 12,15, 28, 29) 
  • kiszoną tradycyjnymi metodami kapustę (stoiska 4,16,18, 41) idealną na bigosik i nadzienie do pierogów
  • suszone grzyby leśne i genialne, jędrne, ekologiczne pieczarki do świątecznej kapusty i farszów (stoiska 24, 38, 44, 50, 53)
  • zakwasy buraczane na wigilijny barszcz (16,18,43)
  • mąki ekologiczne (stoiska 44, 24)
  • świetne pasztety i wędliny (stoiska 3, 8,11,17, 26, 33, 36)
  • susz owocowy (stoiska 16, 24) na kompot wigilijny

Świąteczne dania gotowe, bo nie każdy chce kucharzyć na święta.

Poza najlepszymi składnikami do przygotowania Waszych ulubionych świątecznych dań, mamy też ogromny wybór potraw gotowych. Pierogi suto wypchane nadzieniem z kapusty i grzybów leśnych, barszcz czerwony w wielu wariantach – słodszy kupicie w Jastrzębich Kątach i Skarbach Smaku, kwasowy, pikantniejszy w Żywych Kulturach. Kupicie makowce, serniki i korzenne ciasteczka. Na BioBazarze jest także onieśmielający wybór rybnej garmażerki – chłopaki z Fiska, Darów Posejdona, ekipa Rybnego Zakątka i Jastrzębich Kątów podpowiedzą co pięknie wpasuje się w Wasze świąteczne menu. Niektóre propozycje są nieoczywiste, ale zapewniamy, że będą świetnym urozmaiceniem dla tradycyjnego menu.

⛄️ w Skarbach Smaku można zamawiać ulubione dania świąteczne w dniach 1-15.12, odbiór 23.12

🎄 w Eko Piekarni Kiełtyka do 17.12 możecie zamawiać ciasta na święta – ich sernik jest modelowy, odbiór 23.12

🎅🏻 w Fisku ryby świeże, owoce morza, wędzone i garmaż rybny zamawiać można w dniach 1-15.12, odbiór 23.12

❄️ w Jastrzębich Kątach do 7 grudnia jest możliwość zamawiania, odbiór 23.12

🎄 w Dzikim Kaczorze możliwość zamawiania 1-15.12 z odbiorem w dniach 20-23.12

🎅🏻 na stoisku Hruby do 17.12 można składać zamówienia na świąteczne ciasta

🎁 Vege Kiosk zamówienia świąteczne przyjmuje do 19.12 pod adresem kontakt@vegekiosk.pl

Wegańska Wigilia – roślinożercy będą w siódmym niebie

Mamy na BioBazarze stoiska wyspecjalizowane w daniach roślinnych.

Vege Kiosk z okazji świąt co roku przygotowuje specjalną ofertę. Pracują tam ludzie z niebywałym wyczuciem smaku, wszystko jest doprawione w punkcik. Ich świąteczne hity to pierogi z kapustą i grzybami, boczniaki a’la śledzie, bezjajeczna sałatka jarzynowa i krem borowikowy.

Zakwasownia ma w swej ofercie na wegańskie święta bardzo wiele opcji. Ich flagowe zakwasy mogą być pite jak wino i bajecznie wyglądają w kieliszku na wysokiej nóżce. Na stoisku kupicie ciekawe dania bezrybne – majtasy, wegańskiego tuńczyka i makrelę w puszkach, bigosy, zupy grzybowe, barszczyk i wegańskie ciasta.

Polecamy Waszej uwadze także wegańskie potrawy bożonarodzeniowe ze stoiska Skarby Smaku, ciasto pierogowe powstaje tu bez dodatku jajka, jest też sporo wegańskich zup, wywarów i dodatków. 

Tekst: Agata Koton