Skip to content

Dzień Sera – relacja

Tekst

Agata Koton

Zdjęcia

Agata Koton

W minioną sobotę ser odmienialiśmy przez przypadki. Dziękujemy, że byliście z nami by dzielić nasz zachwyt! Ogromne podziękowanie także dla naszych wystawców i współpracujących z nami serowarów – jesteście wspaniali, tworzycie dobro, tworzycie szczęście! To ogromny przywilej móc jeść te tworzone z pasją i miłością produkty.

Sery na Dniu Sera mieliśmy najróżniejsze, od twarogów po pleśniowe. Wspólny mianownik stanowił genialny surowiec, z którego powstały. Od dobrego mleka się bowiem wszystko zaczyna. W sezonie, gdy zwierzęta wypasane są na bujnych łąkach, sery wychodzą najlepsze. Mieliśmy okazję się o tym przekonać próbując twarogu i gęstego, żółciutkiego mascarpone z gospodarstwa Mariana Nowaka, serów kozich z Raciborów i pleśniowych z niepastryzowanego mleka z KozieŁaw, a także legendarnych serów szwajcarskich z Grzybowa. Peter i Ewa przygotowali na sobotę dodatkowo świeże serki podpuszczkowe ozdobione kwiatami z grzybowskiej łąki. Była pyszna kawa od JAVA Cafe z mlekiem A2A2 od krów żyjących w Zagrodzie Szczęśliwych Zwierząt.

Była bestsellerowa gorgonzola od Madame Ricotta i serki górskie jako zapowiedź nowości w Tradycji Smaku.

Specjalnie w tym dniu przyjechali do nas serowarzy z współpracujących z nami manufaktur i gospodarstw.

Były wspaniałe sery od Bianca i możliwość spróbowania ciepłej mozzarelli prosto po zrobieniu – jej słodycz totalnie nas oczarowała – ekologiczne mleko z Mazowsza w połączeniu z włoskimi recepturami naprawdę robią wrażenie!

Tony z Gusto Italiano rozkroił na naszych oczach wielgaśny krąg Parmigiano Reggiano także znów mogliśmy zachwycać się chrupiącą strukturą tego niezwykłego sera.

Kinga z UTARTE zrobiła pokaz ucierania bazyliowego pesto, które nie może się obyć bez dojrzałego sera,  z radością wykorzystała więc kawałek świeżo odłupanego parmezanu. Aromaty jakie się roznosiły są nie do opisania, bazylia od Państwa Jabłońskich ma bardzo intensywny zapach, którym wabiła Was z daleka.

Fabryka Deli, która słynie z ogromnej dostępności serów, w strefie festiwalowej wystąpiła z ekologicznymi bestsellerami z Holandii i z serami miękkimi od Bianca. 

Buenata poza paellą miała dla nas w tym dniu croquetas con queso i wyborny ser manchego z galaretką z pigwy.

Śródborska Manufaktura Serów przygotowała pyszny chłodnik na owczym kefirze – wyraźnie Wam  zasmakował, bo wykupiliście do ostatniego słoika 🙂

Tyle z relacji, resztę mamy zapisaną we wspomnieniach. 

Przypominamy, że większość serów, które dostępne były podczas Dnia Sera jest w regularnej sprzedaży na BioBazarze.