Skip to content

Jak ona doskonale syci! Omlet doprawiony sosem sojowym i złamany odrobiną cukru świetnie pasuje do grzybów smażonych, niemięsa z Vege Kiosku albo wędzonego na ciepło łososia. Jeśli jesteście na diecie niskowęglowodanowej nie dodawajcie cukru i skorzystajcie z chleba Ketuś z Piekarni Kiełtyka, jest świetny, gdy się go opiecze.

Omlety zwykle jadamy jako odrębne danie, tymczasem w kanapce sprawdzają się pierwszorzędnie, to nie tylko dobre drugie śniadanie do pracy, ale także fantastyczny prowiant na wycieczkę. Warto by omlet pozostał wilgotny, nie smażcie go więc zbyt długo. Do masy jajecznej można dodać sezam, pokrojoną papryczkę chili, nać kolendry i dymkę. 

Zawiń w papier śniadaniowy lub woskowijkę i leć tam gdzie musisz – głodny dziś nie będziesz!

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • 1 łyżeczka masła
  • 2 jajka ekologiczne
  • szczypta brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego Bals’Amore
  • dymka NovaBio
  • natka kolendry – wedle uznania
  • papryczka chili – wedle uznania NovaBio
  • odrobina sezamu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 250 g grzybów Ekologiczne Grzyby z Dąbrówki
  • korzeń imbiru 2 cm NovaBio
  • ząbek czosnku NovaBio
  • ostra papryczka lub pieprz cayenne

Wykonanie:

  1. Podrzyj lub pokrój grzyby niedbale. Rozgrzej patelnię, polej olejem i wrzuć na nią utarty imbir, czosnek i drobno pokrojoną papryczkę. Podsmaż równomiernie, mieszając.
  2. Dodaj grzyby, wymieszaj szybko z pastą czosnkowo-imbirową i pozostaw przez 5 minut na ogniu. Dopiero po tym czasie zamieszaj ponownie.
  3. Na drugiej, małej patelni rozgrzej masło.
  4. W miseczce wymieszaj jajka z sosem sojowym, szczyptą cukru, ostrą papryczką, natką kolendry i pokrojoną dymką.
  5. Na rozgrzane masło wlej masę jajeczną, Zsuń ściętą część omletu na jedną stronę patelni, luźne jajka niech spłyną na drugą jej część. Nagarniaj jajka formując w kształt omletu. Trzeba to robić szybko.
  6. Wyjmij na talerz, przekrój na pół.
  7. Wyłóż grzyby i omlet na bułkę lub dwie kromki chleba, dodaj liście kolendry, posyp sezamem.

Tekst: Agata Koton

Foto: Aga Sochal