Skip to content

Młoda kapusta z boczkiem zasmażana

Tekst

Agata Koton

Zdjęcia

Aga Sochal

Klasyka naszej rodzimej letniej kuchni. Młoda kapusta jest cudownie chrupiąca, jej liście są delikatnie pofałdowane, dzięki czemu przekrój główki jest bardzo malowniczy, a nóż łatwo w niego wchodzi. Młoda kapusta z łatwością daje się siekać i ścierać, szybko mięknie, szybko absorbuje aromaty, naciąga smakiem dodatków. Jednym słowem z łatwością można zmienić ją w piękne danie. My dziś z wariacją na temat popularnego w sezonie wakacyjnym polskiego zestawu. Zasmażana młoda kapusta z młodymi ziemniakami i jajem – ale podana inaczej, z wymienionych składników przygotujesz obiad dla czterech osób.

Składniki:

Krok po kroku:

  1. Oskrob delikatnie ziemniaki – ugotuj je w osolonej wodzie.
  2. W szerokim rondlu podsmaż boczek, gdy się wytopi, dodaj posiekaną drobniutko cebulę a następnie młodą kapustę. Posól całość delikatnie, dodaj szklankę wody i przykryj pokrywką.
  3. Na niewielkiej patelni przygotuj zasmażkę z masła i mąki – podsmażaj je razem na wolnym ogniu przez trzy minuty.
  4. Do kapusty dodaj posiekany koperek, sok z cytryny i dopraw solą i pieprzem, na koniec połącz z przygotowaną zasmażką.
  5. Ugotuj jaja sześciominutowe. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, włóż je do garnka z gotującą się wodą i nastaw stoper na 6 min. Po tym czasie przelej zimną wodą i obierz. 
  6. Wykładaj na talerz furę pięknej młodej kapusty, następnie upstrzone młodą skórką ziemniaki, zwieńcz całość jajemi i świeżym koperkiem.
  7. Rekomendujemy z ekologicznym kefirem lub zsiadłym mlekiem prosto z parapetu 🙂