Skip to content

Twaróg ekologiczny z Grabowa – król wśród polskich serów. W procesie powstawania twarogu niepotrzebna jest podpuszczka ani bakterie serowarskie – to najprostszy jednoskładnikowy ser.

Skoro jesteś przy tym przepisie, jest duża szansa, że lada chwila w Twoim domu zapachnie dzieciństwem. Drożdżowe racuchy! Kiedy jadłeś je po raz ostatni? Ten przepis jest hołdem dla obłędnie pysznego, wilgotnego twarogu, jak za dawnych lat. Taki dostaniecie na stoisku Zielony Stragan. Aby racuszki wyszły modelowe, koniecznie dodaj do ciasta startą skórkę z cytryny. Dodatek koryntek budzi kontrowersje – zdaję sobie sprawę, w moim domu także,  swoje ciasto podzieliłam więc na dwie części i tylko w jednej zagrały rodzynki.

Składniki:

zaczyn:

  • 20 g drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 100 g ekologicznej mąki pszennej typ 500 Adam Furgała
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli

    ciasto właściwe:
  • 200 g ekologicznej mąki typ 500 Adam Furgała
  • jajko z Gochówki
  • 2 łyżki jogurtu
  • starta skórka z ekologicznej cytryny 
  • 100 g twarogu półtłustego Zielony Stragan
  • garść koryntek z Olivea
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia
  • truskawki Ostoja Natury
  • borówki Powielin
  • 2 żółtka
  • 200 g cukru

Wykonanie:

  1. Zmieszaj składniki na zaczyn, odstaw na kwadrans.
  2. Podczas gdy zaczyn rośnie, wymyj owoce, a żółtka utrzyj z cukrem na puszysty kogel mogel.
  3. Po 15 minutach dodaj do zaczynu resztę składników, przy czym ser i koryntki wmieszaj delikatnie na samym końcu.
  4. Rozgrzej olej i pozostaw go na średnim ogniu. Wykładaj na patelnię porcje przy pomocy dwóch łyżek stołowych. Smaż na rumiano ze wszystkich stron.
  5. Podawaj ciepłe, polane koglem moglem z dodatkiem sezonowych owoców i pokruszonego świeżego twarogu.

Tekst: Agata Koton

Foto: Aga Sochal