Wiosna na dobre zaczyna się wraz ze szparagami. Gdy zielone łebki wychylą się spod ziemi – nie ma odwrotu, wiosenny urodzaj czas zacząć! Maj to czas ekologicznych, zbieranych ręcznie szparagów. Ziemniaki wciąż mamy z minionego sezonu, na młode w certyfikowanych gospodarstwach musimy poczekać do lata.
Ważny komunikat – kleistość Lordów właśnie w sałatkach sprawdza się najlepiej. Dają się kroić w kształtną kostkę i pozostają zwarte po wymieszaniu z innymi komponentami sałatki. Nie każdy wie, że wystudzone i schłodzone ziemniaki mają właściwości probiotyczne. Sałatki ziemniaczane są więc bardzo dobrym i odżywczym rozwiązaniem.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków Lord EKO Ekologiczne Gospodarstwo Powielin
- 1 pęczek zielonych szparagów EKO Zielony Stragan
- sos winegret Fabryka Deli
- koperek EKO
- rzodkiewka EKO
- sałata rzymska EKO
- boczek EKO 200 g Farmy Roztocza
Krok po kroku:
- Obierz i ugotuj kleiste ziemniaki np. odmiany Lord. Wystudź je dokładnie.
- Zalej ziemniaki winegretem, wymieszaj.
- Odłam szparagom zdrewniałe końcówki, po czym ugotuj łebki we wrzątku przez 3 min. Po wyjęciu przelej zimną wodą.
- Boczek pokrój w cienkie plasterki, przesmaż z obu stron.
- Do ziemniaków dodaj szparagi, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, porwaną sałatę i koperek.
- Z wierzchu posyp całość usmażonym boczkiem.
