Skip to content

Sałatka ze szparagami

Tekst

Agata Koton

Zdjęcia

Aga Sochal

Wiosna na dobre zaczyna się wraz ze szparagami. Gdy zielone łebki wychylą się spod ziemi – nie ma odwrotu, wiosenny urodzaj czas zacząć! Maj to czas ekologicznych, zbieranych ręcznie szparagów. Ziemniaki wciąż mamy z minionego sezonu, na młode w certyfikowanych gospodarstwach musimy poczekać do lata. 

Ważny komunikat – kleistość Lordów właśnie w sałatkach sprawdza się najlepiej. Dają się kroić w kształtną kostkę i pozostają zwarte po wymieszaniu z innymi komponentami sałatki. Nie każdy wie, że wystudzone i schłodzone ziemniaki mają właściwości probiotyczne. Sałatki ziemniaczane są więc bardzo dobrym i odżywczym rozwiązaniem.

Składniki:

Krok po kroku:

  1. Obierz i ugotuj kleiste ziemniaki np. odmiany Lord. Wystudź je dokładnie.
  2. Zalej ziemniaki winegretem, wymieszaj.
  3. Odłam szparagom zdrewniałe końcówki, po czym ugotuj łebki we wrzątku przez 3 min. Po wyjęciu przelej zimną wodą.
  4. Boczek pokrój w cienkie plasterki, przesmaż z obu stron. 
  5. Do ziemniaków dodaj szparagi, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, porwaną sałatę i koperek.
  6. Z wierzchu posyp całość usmażonym boczkiem.