Od lat w rankingach na ulubione warzywo Polaków wygrywa pomidor. W polskiej tradycji kulinarnej nie ma wielkich ekstrawagancji, najczęściej wieńczy on kanapkę, jedzony jest do obiadu albo stanowi bazę dla uwielbianej przez rodaków zupy pomidorowej. Z dzisiejszej perspektywy patrząc nie wyobrażamy sobie letnich posiłków bez tego dodatku, chętnie inspirujemy się na co dzień przepisami typowymi dla innych krajów. Pomidory faszerujemy, kładziemy na pizzy, zapiekamy z bakłażanem, konfitujemy w oliwie z oliwek… Pomidorowe wspomnienia w naszym kraju sięgają ledwie początków XX wieku, wcześniej pomidor nie był powszechny na rodzimym stole, choć wiemy, że już królowa Bona sprowadziła go do Polski.
Ekologiczne owoce pomidorów
Pomidory z ekologicznych gospodarstw mogłyby być modelami na barokowym obrazie – mają bujne nieoczywiste kształty, ich krągłości są nieregularne, czasem zestrojone w jasne lub ciemniejsze rumieńce. Spękania, drobne dziureczki i przebarwienia dodają im tylko urody. Każdy ekologiczny pomidor jest inny, każdy kryje w sobie 100% smaku, jest nagrodą za wielomiesięczne oczekiwanie. Pomidory z ekologicznych gospodarstw są delikatne, zrywane ręcznie w najodpowiedniejszym momencie, wówczas, gdy koncentrują w sobie 100% pomidorowych możliwości. Zbiór maszynowy w przypadku szlachetnych, smacznych odmian nie wchodzi w grę – owoce są zbyt miękkie i wrażliwe.
Pomidory najlepsze do jedzenia na surowo
Malinowy – najczęściej wybierany pomidor w Polsce, może mieć różne kształty i różną wielkość, jest to pomidor słodko-kwaśny o charakterystycznym różowawym wybarwieniu skórki. Zdecydowanie lepiej sprawdza się na surowo, niżeli po podgrzaniu. W sosach pożądana jest intensywna czerwona barwa.
Gdzie kupisz na BioBazarze: Gospodarstwo Ekologiczne Zając, Gospodarstwo Ekologiczne Mrzygłód, Bukiet Smaków, Gospodarstwo Ekologiczne Powielin, NovaBio, Żywe Kultury, Barwy Zdrowia, Gospodarstwo Ekologiczne Hipsz, Zielony Stragan, Gospodarstwo Ekologiczne Kazimierza Miąska.
Dromader – wspaniały pomidor gruntowy. Owoc jest mało spektakularny – okrągły, można by rzec, że pospolity, niektóre sztuki to istne pomidorowe szkarady, ale smak jest pełny, idealnie zbalansowana jest w nim kwasowość i słodycz. Nie bez kozery Pan Maciej Jabłoński z Bukietu Smaków uważa je za najlepszą odmianę.
Gdzie kupisz na BioBazarze: Bukiet Smaków
Koktajlowe – drobne, mogą mieć kształt okrągły lub wydłużony, to pomidorki smaczne, słodkie i bardzo dekoracyjne, dlatego często bywają serwowane w daniach przekąskowych. Pomidorki koktajlowe znakomicie smakują upieczone w towarzystwie sera feta – nada się tu oryginalny grecki, ale także sery nim inspirowane – sałatkowe owcze, kozie i krowie. Pomidorki koktajlowe mogą być czerwone, różowe lub żółte, pięknie wyglądają konfitowane w oliwie, szczególnie po zestawieniu z czarnymi oliwkami. Potem wystarczy przełożyć je na grzankę by rozkoszować się skoncentrowanym smakiem lata.
Gdzie kupisz na BioBazarze: Gospodarstwo Ekologiczne Powielin, NovaBio, Żywe Kultury
Bawole Serce – piękny pomidor o wydłużonym kształcie, ma bardzo delikatną skórkę, miękki miąższ i niewielkie gniazda nasienne, najlepszy jest na kanapkę i do jedzenia w formie dodatku do obiadu np. z szalotką. Trzeba uważać na niego w transporcie i zjeść możliwie jak najszybciej po zerwaniu z krzaka.
Gdzie kupisz na BioBazarze: Bukiet Smaków, Gospodarstwo Ekologiczne Hipsz
Carbon – odmiana czarnego pomidora, która przepięknie wygląda w sałatkach, skomponowana z innymi różnie wybarwionymi odmianami.
Gdzie kupisz na BioBazarze: Bukiet Smaków
Pomidory przetworowe
San Marzano to odmiana o podłużnych, intensywnie czerwonych owocach, cechą charakterystyczną San Marzano jest nieduża ilość pestek, wody i zwarty smaczny miąższ. Cechy te czynią ten rodzaj wprost stworzony na przetwory – pomidorowe przeciery, koncentraty, pomidory w zalewie, a także pomidory suszone. Mimo, że San Marzano świetnie nadaje się na przetwory, jest też świetny na surowo. To jeden z lepiej rozpoznawalnych gatunków pomidora na świecie.
Gdzie kupisz na BioBazarze: Bukiet Smaków
Hubal dostępny w Ekologicznym Gospodarstwie Państwa Mrzygłodów także jest znakomitą odmianą na przetwory i na zupę pomidorową. Ma intensywnie czerwony kolor, dużo miąższu, stosunkowo nieduże gniazdo nasienne, a kształt owocu delikatnie wydłużony.
Gdzie kupisz na BioBazarze: Ekologiczne Gospodarstwo Państwa Mrzygłodów
Lima to odmiana zdecydowanie przetworowa, owoce tych pomidorów mają dużo miąższu i są intensywnie czerwone, idealne są więc na soki i przeciery.
Gdzie kupisz na BioBazarze: Ekologiczne Gospodarstwo Adama Furgały
Dromader – mocno dojrzałe Dromadery także nadają się na przetwory, to bowiem odmiana o bardzo smacznych, mocno czerwonych owocach.
Gdzie kupisz na BioBazarze: Bukiet Smaków
BioBazar obfituje w różne odmiany pomidorów, co roku pojawiają się też nowinki, korzystajmy więc nim przyjdzie czas, by jak co roku powiedzieć “addio pomidory, addio utracone” – mamy czas do października, potem znów przyjdzie nam czekać…
Smacznego pomidorowego!
Więcej o pomidorach z BioBazaru pod poniższymi linkami:
Tekst: Agata Koton